Art Rocks 2020(15)

Afgelopen week de eerste zangpartijen van het nummer DAF(werktitel) opgenomen in m’n home-studio. Dat waren de zangpartijen van Herman en Frans.

Ik had een apart opname plekje gemaakt in een andere kamer, zodat we voldoende afstand konden houden tijdens de opnames. Voorheen namen we gewoon in m’n homestudio-kamer op.

“Opname hokje” met verlichting én drinkglashouder!(aan de standaard)

Voor het eerst gewerkt met zgn. playlists tijdens de opnames in Pro Tools. Ik wist al wel van het bestaan van playlists af, maar had daar tot nu toe eigenlijk heel weinig gebruik van gemaakt. Voordeel van het gebruik van playlists is, dat je meerdere takes van bijv. een bepaalde zangpartij kan opnemen en dan daarna de beste takes(of stukken ervan) kan “compen” naar een soort van mastertrack. En zo krijg je dus de beste “stukken” uit alle opnames van één zangpartij, netjes op één track. En dáár kun je dan nog van alles mee doen.

De verschillende takes van twee stukken van de zangpartijen
  1. Het beste is om gebruik te maken van vaste tracknamen.
  2. Je hebt de daadwerkelijke opname-tracks, bijv. fred.1, fred.2 enz, net zoveel als je er nodig hebt.
  3. Als je voldoende opnames hebt gemaakt, dan begin je met een lege track en die heet fred.c(comptrack -in deze track zet je alle uitgekozen takes achter elkaar)
  4. Dan maak je een kopie van fred.c en die noem je fred.ce(comp edit track – dat is een track om te editten en fred.c blijft dus in takt)
  5. Daarna maak je een kopie van fred.ce en die noem je fred.cet(comp edit tuning track – dat is een track voor voor eventuele tuning en fred.ce blijft dus in takt)
  6. En als laatste maak je een kopie van fred.cet en die noem je fred.cec(comp edit consolidate track – dit is de track waar je daadwerkelijk alle losse stukken aan elkaar maakt tot één grote wav-file)
  7. Voordeel van deze manier van werken is, is dat je altijd terug kunt naar een vorige “versie” van een track van waaruit je aan het werk bent gegaan.
  8. Blijft natuurlijk ook belangrijk om tijdens een opnamesessie regelmatig je werk op te slaan(liefst ook met versie-/volgnummers), ook al kent Pro Tools ook auto-save functie.

Hieronder een video van iemand die dit heel duidelijk uitlegt.

Duidelijke uitleg!

About fernandez

Muziek is mijn passie! Luisteren, bekijken, verhalen over muziek in al haar facetten: schrijven, uitwerken, zelf opnemen en natuurlijk muziekmaken!! En verder alles wat er "voorbij komt"......
This entry was posted in Challenge, Muziekhandel Droog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.